| kapcsolat |

Az ejtőernyős kiképzésben nagyon fontos az elméleti alapozás, amelyet minden évben megtartunk mind a civil, mind a katonai ejtőernyőzésben. Az évente január és március között tartott (katonai viszonyok között januárban) ismeretfelújító képzések, továbbképzések során mindig olyan témát kell a hallgatóságnak találni, ami egyrészt időszerű, másrészt fenntartja az érdeklődést, és nem alszik el a foglalkozáson még az sem, aki 20. alkalommal ül itt, és ttöbb ezer ugrása van. 2004-ben az az ötletem támadt, hogy írjunk egy tankönyvet, amit mindenki forgathat ha újonc kiképzésbe keveredik. Haszna az, hogy van miből tanítani, egyformán tanítunk mindannyian. A Honvédségnél akkor nem volt ilyen irodalom. Szóval összeírtam 15-20 témát, csíkokra vágtam öket, majd a MH 86. Szolnok Helikopter Ezred (ma MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) ejtőernyős oktatóinak, beugróinak odaadtam, hogy írják le a témával kapcsolatban az ötleteiket, tapasztalataikat. Amikor lassan visszakaptam a kiosztott témák kb harmadát, akkor hozzáláttam a szerkesztéshez. Az eredménye nyugállományba vonulásom küszöbén lett meg, egy tankönyv formájában, melyet a Honvédség az alapkiképzésében használ. A megalkotásában köszönet illeti akkori kollégáimat:Balogh László, Nagy-Majoros Zsanett, Kiss Sándor, Mester Péter, Szabó Konrád, Szabó Sándor. Ha kihagytam valakit, attól elnézést kérek.

Ejtőernyő generációk

Az ejtőernyők fejlődése a repülés fejlődésével párhuzamosan, töretlen napjainkban is. A fejlődésük lépcsői jól nyomon követhetők.

Ejtőernyők szerkezete

Ennek keretében az ejtőernyők (elsősorban a körkupolás) szerkezetével foglalkozunk.

Ugrásvégrehajtás feltételei

Az ejtőernyőzés nagy odafigyelést igénylő tevékenység, Az aki sportként űzni akarja, szigorú feltételekkel szembesül. Ennél a témánál azokat a fontos kritériumokat ismertetjük, aminek meg kell felelni a jelentkezőnek.

Meteorológia

Itt azokat a speciális meteorológiai tényezőkkel foglalkozunk, amelyek befolyásolják az ugrásvégrehajtást, esetenként veszélyeket tartogatnak a figyelmetlen ugró számára. A meteorológiai ismeretek szerkesztése elsősorban Mester Péter kollégám érdeme.

Az ejtőernyős ugró felszerelése

Ennél a pontnál megismerkedünk azokkal a felszerelésekkel, amelyek az ugrás során elengedhetetlenek, valamint azokkal is, amelyek megengedettek. A felszerelésekkel kapcsolatos ismeretanyag összeállításában segített Kiss "Pizza" Sándor

Reptéren való mozgás

A repülőtér veszélyes üzem. A repülőtéren való tartózkodásnak a sajátos szabályait ismerhetjük meg.

Ejtőernyős fizika

Az ejtőernyős ugrás mögött - annak ellenére, hogy gyakorlati tevékenység -bonyolult fizika bújik meg.

Szolgálati személyek

Minden ugrónak ismernie kell, hogy az ugrások során kik azok az ugrótársak, akik utasításait követni kell, valamint mik azok az utasítások, amit adhatnak.

Nyitóműszerek

Az ugrások során, még a legtapasztaltabb ugró is kerülhet olyan helyzetbe, amikor az életét csak egy nyitóműszer mentheti meg.

Ejtőernyő anyag

Az ejtőernyő gyártásban felhasznált anyagok, valamint azok károsító tényezői.

Teendők az ugrás során

Ebben a részben ismerkedünk meg azzal az ismeret anyaggal, amit nagyon rég óta úgy oktatnak az ejtőernyős növendékeknek, mint "Teendők a kiugrástól a földet érésig"

Nyitási módok

Az ejtőernyő nyitási módjai

Mentőernyő nyitás feladatra

A tartalék ejtőernyő nyitását ismertetjük ezen a ponton. A feladatra történő mentőernyő nyitás segít abban, hogy az ugró ne élje meg abszolút idegenként, amikor szembesülni kénytelen vele.

Földetérési technikák

A földet érésnek több lehetséges technikai kivitelezési módja van. Itt ismertetünk ezekből néhányat, a leg elterjedtebbeket.

Különleges esetek

Különleges esetek alatt azt értjük, amikor nem az elvárt, megszokott módon zajlik az ugrás, továbbá az ejtőernyő nem úgy nyílik, mint ahogyan az a kézikönyvében rögzítve van. Az itt leírtak természetesen csak iránymutatóak lehetnek, mert az ilyen helyzeteknek "ezer" arca van.