<
| kapcsolat |

 

Ejtőernyős ugrás levezetéséhez és az ejtőernyős ugrások biztonságos végrehajtásához ejtőernyős ugrásszolgálatot kell biztosítani. Ejtőernyős ugrás abban az esetben kezdhető el, ha a felszállás helyén, illetve a földet érési területen is működik ejtőernyős szolgálat. Az ejtőernyős ugrásszolgálat tagjait a segédoktató, oktató vagy beugró szakszolgálati engedéllyel rendelkezőkből kell vezényelni. Az ejtőernyős ugrásszolgálat tekintetében a civil és katonai ugrásszolgálat kis mértékben eltérő. A civil ugrásszolgálatra vonatkozó szabályzati pont 39. sz. Légügyi Előírás 7. fejezet.

Az ugrásszolgálat alapveto feladatai:

Az ugrásvezető

a különböző szolgálati személyek és valamennyi ejtőernyős ugró szolgálati elöljárója. Az oktató és beugró szakszolgálati engedéllyel rendelkező, ugrásvezetői ismeretekből levizsgázott állomány köréből kell vezényelni. Az ugrásvezető felelős:

Az ugrásvezető jogosult:

Az ugrásvezető köteles:

Ejtőernyős ugrást csak akkor hajthat végre, ha helyettese a földön tartózkodik.

Ugrásvezető helyettes

Felszerelő parancsnok

A felszerelő parancsnokot a segédoktatói, oktató és beugró szakszolgálati engedéllyel rendelkező, az adott ejtőernyő típussal (típusokkal) ugrást végrehajtható személyek közül kell vezényelni. A felszerelő parancsnok az ugrásvezetőnek van alárendelve.

A felszerelő parancsnok Köteles:

A felszerelő parancsnok Felelős:

Ugrató parancsnok

Minden légijárműbe, ejtőernyős ugrás végrehajtásakor oktató és beugró szakszolgálati engedéllyel rendelkező személyek közül ugrató parancsnokot kell kijelölni, kivéve, ahol a légijármű személyzetéhez ilyen beosztású személy rendszeresítve van. Az ugrató parancsnok, az ugrásvezetőnek van alárendelve.

Az ugrató parancsnok Köteles:

Földet érés ügyeletes

A földet érés ügyeletes a segédoktatói, oktatói, beugró szakszolgálat engedéllyel rendelkező személyek közül kell vezényelni. Az ugrásvezetőnek van alárendelve.

A földet érés ügyeletes köteles:

Vízre érés ügyeletes

A vízre érés ügyeletes a segédoktatói, oktatói, beugró szakszolgálat engedéllyel rendelkező személyek közül kell vezényelni. Az ugrásvezetőnek van alárendelve.

A vízre érés ügyeletes köteles:

Ügyeletes orvos-felcser (katonai)

Az ügyeletes orvost (felcsert) az alakulat parancsnoka vezényli az ejtőernyős ugrás biztosítására, az egészségügyi szolgálattól. Az ugrások végrehajtása alatt, az ugrásvezetőnek van alárendelve.

Az ügyeletes orvos (felcser) köteles:

A hajtogatásvezető

A hajtogatásvezető az ugrásvezető parancsa alapján intézkedik a szükséges mennyiségű, és összetételű ejtőernyő behajtogattatásáról. A hajtogatásvezetőt az adott ejtőernyő típusból vizsgával rendelkező segédoktatói, oktató és beugró oktató szakszolgálati engedéllyel rendelkező személyek közül kell vezényelni.

A hajtogatásvezető felelős: