| kapcsolat |

Az ejtőernyős ugró felszerelése

Az ejtőernyős ugrást az ember nem a természetes közegében hajtja végre, ezért speciális ruházatra és felszerelésre van szükség annak érdekében, hogy megvédjék a testet a külső környezeti hatásoktól. Ne felejtsük el, a hőmérséklet nagy arányú, drasztikus változásáról, az erős széről, a szabadesés közben keletkező, testre ható légáramlásról. Ezen túlmenően az ugró ki van téve különböző fizikai terheléseknek, behatások a szabadesés, a nyitás, az ereszkedés, valamint a földet érés során.

Kötelező felszerelések

Fejvédő. Feladata a fej védelme az ugrás során felmerülő fizikai sérülésektől. Az ugrás során ajánlott az úgynevezett kemény héjú bukósisakok viselése, mert ezek az arc védelmét is megvalósítják és sokkal jobban ellenállnak a külső fizikai hatásoknak, mint a puha bőr társaik.

ZÁRT RUHÁZAT

A ruházattal szemben támasztott alapveto követelmény, hogy nyújtson védelmet a hideg, valamint a külso fizikai sérülések ellen. Fontos kritérium, hogy a ruhának ne legyenek különbözo kiálló, lógó, csüngo elemei, amelyek a nyílás során elakadást eredményezhetnek. A használt ruha mindig legyen mérethelyes. Az ejtoernyos ugrásokra leginkább alkalmas öltözeti forma az overál. Öltözködjünk mindig a homérsékletnek megfeleloen lehetoleg rétegesen. A különösen hideg idojárási viszonyok közt végrehajtott ugrásoknál fordítsunk külön figyelmet, a nagy homennyiséget leadó testrészekre: Fej, kéz és lábfejek. Nyári –meleg- idojárásban is kerülendo a rövid ujjú ingek, nadrágok használata. Inkább válasszunk olyan ruházatot, ami az anyagának, kialakításának köszönhetoen jól szellozik, de e mellett biztosítja a teljes testfelület fizikai védelmét.

MAGAS SZÁRÚ ZÁRT CIPO

kötelezo felszerelés. A landolások alkalmával a boka illetve a térdek fokozott igénybevételnek vannak kitéve, ezért ezeken a pontokon nagy a sérülés kockázata. Ajánlott a térdvédok használata, ami megvédi térdünket a szabadesés során fellépo eros szél, okozta ízületi bántalmaktól, valamint leszálláskor a fizikai sérülésektol, törésektol, porc, szalagsérülésektol. A lábbelivel szemben támasztott alapveto követelmények a következok: A ruházathoz hasonlóan ne legyenek rajta az elakadást elosegíto kiálló elemek. Különösen kritikus pont ebbol a szempontból a megfelelo sarok kialakítás. A cipo legyen magas szárú /tartja a bokát/ szorosan a lábszárhoz illeszkedo, puha borbol, vagy textilbol készült bakancs. Ezek a paraméterek szavatolják a boka, fixen tartását, de ugyanakkor szabad mozgást engednek a lábfejnek. A lábbeli talp része lehetoleg lapos vastag gumitalp legyen. Az ilyen kialakítású talpon minimális az elakadás veszélye, másfelol a vastag gumi energia elnyelo képessége nagyban csökkenti a bokákra ható függoleges irányú terhelést.

MAGASSÁGMÉRŐ:

Késleltetett ugrás során kötelező felszerelés. A szabadeső ugrások alkalmával alapvető érdekünk, hogy megfelelő magasságon végrehajtsuk a nyitást. Ehhez természetesen szükségünk van a folyamatos magasságkontrollra. Az egyik módszer, hogy szabadesési időnket egy hagyományos stopperrel megmérjük és a kiugrási magassághoz szinkronizált idő elteltével, végrehajtjuk a nyitást. Ez a módszer több szempontból sem megbízható. Egyrészt a stoppert a formai kialakítása miatt nehézkes elhelyezni. A kiugrás pillanatában szükségszerűen lefoglalja az egyik kezünket, hiszen el kell indítani. Szabadesés közben a láthatósága sem teljesen megfelelő, mert nem ilyen célokra tervezték. Szabadesés közben a különböző testhelyzet változtatások következtében megváltozik a test sebessége, hol gyorsabban, hol pedig lassabban zuhanunk, ezért ha átlag értékeket mérünk, akkor soha nem az előírt esetleg biztonságos magasságon leszünk a szinkron idők elteltével. Minél több időt töltünk szabadeséssel ez az érték annál pontatlanabb lesz. Végül óriási hátránya a stoppernek, hogy nyitás után, ereszkedés közben már semmilyen adatot nem szolgáltat a magasságról. Sokkal megbízhatóbb módszer, tehát ha magasságmérőt használunk. Léteznek speciálisan ejtőernyős célokra készített magasságmérők, melyek szerkezetileg úgy vannak kialakítva, hogy a nagy vertikális sebesség mellett is pontosan követik a magasság változását. Az ejtőernyős magasságmérőknek rengeteg típusa ismert, így bárki ki tudja választani a személyének megfelelőt.A megfelelő magasságmérő kiválasztásának fő szempontjai:

Ajánlatos magasságmérőt alkalmazni a bekötött ugrásokhoz is, hiszen az ereszkedés közbeni magasságkontroll, a leszálláshoz való behelyezkedés magasságának mérése ugyanolyan fontos, mint a nyitási magasság. Léteznek még egyéb audió, sőt manapság már mini számítógépes magasságmérők is, sőt a biztosító készülékek is egyfajta magasságmérők, mégis ezek mellett is használjuk az analóg magasságmérőket, hiszen amit látunk az a biztos.

ZSINÓRVÁGÓ

Feladata a teljes nyílást akadályozó szálátcsapódott, begabalyodott zsinórok elvágása az ernyő szabályos kinyílásának érdekében. Ugyanez vonatkozik a végtagokon elakadt zsinórokra is. Természetesen utolsó lehetősségként alkalmazzuk a zsinór elvágását, hiszen ezzel az ernyőt is károsítjuk. Az USPA ajánlása szerint zsinórt csak a mentőernyő ilyen jellegű meghibásodása alkalmával vágjunk. Főernyőknél alkalmazzuk lehetősség szerint a szokásos vészhelyzeti eljárásokat. Természetesen adódhat olyan esemény, amikor ez az egyetlen lehetősség. A zsinórvágók kialakításuk szerint több félék lehetnek. Leginkább elterjedtek az úgynevezett horgos kialakítású zsinórvágók. Méretüket tekintve ezek lehetnek kicsi két ujjasak, vagy nagy markolatosak. A zsinórvágó elhelyezését tekintve mindig azt kell figyelembe venni, hogy egyrészt bármikor késedelem nélkül használni tudjuk. Másrészt rögzíteni mindig úgy kell, hogy semmilyen körülmények között ne tudjon elszabadulni.

BIZTOSÍTÓ KÉSZÜLÉK

Még a legtapasztaltabb, minden szabályt betartó ugróval is előfordulhat szabadesés alkalmával hogyolyan helyzetbe kerül, amikor valamilyen oknál fogva képtelen a nyitást önállóan végrehajtani. Ez adódhat valamilyen sérülés következtében esetleg eszméletvesztéskor stb. Ebbőllátható, hogy szélsőséges esetekről van szó, tehát az automata igen ritkán jut szerephez. Azonban amikor ez az esemény bekövetkezik, ki kell jelentenünk azt, hogy más megoldás nincs. A biztosító készülék feladata : Ha a meghatározott /beállított/ magasságig nem történik nyitás, akkor a biztosító készülék automatikusan végrehajtja azt, a fent említett paraméterek alapján.

A biztosító készülékeknek, mint annyi más felszerelésnek az ejtőernyőzésben szintén rengeteg fajtája, típusa létezik. Kategorizálni is sokféleképpen tudjuk őket. Nézzünk is meg ezek közül néhány szempontot:

Éjszakai és Vízi ugrás felszerelései

A szokványos ugrásoktól eltérő esetekben, a fent említett felszereléseken kívül még egyéb speciális tartozékokkal kell kiegészítenünk a felszerelésünket.

Éjszakai ugrásnál biztosítanunk kell a saját láthatóságunkat és a látásunkat is. Előírás szerint az éjszakai ugráshoz elegendő csupán egy lámpa használata. Azonban tapasztalatból tudjuk, hogy ez korántsem elegendő ahhoz, hogy a fent említett két kritériumnak maximálisan megfeleljünk. Saját helyzetünk megjelölésére használjunk olyan fényforrást, amely periodikus felvillanásokkal erős fényt bocsát ki. Ez sötétben nagyon feltűnő és figyelemfelkeltő hatást eredményez. Kiválóan alkalmasak erre a célra az úgynevezett strobe light-ek illetve a kerékpározásból jól ismert cat eye vörös fényű villogók. Ezek aktív fényforrások, ha ezeket kiegészítjük a szintén a közlekedés biztonságból már ismert jó minőségű fényvisszaverő csíkokkal, szinte biztosan el tudjuk érni a kívánt hatást. A megfelelő látás érdekében kívánatos lenne, hogy gyakorlatilag majdnem a nappali fényviszonyoknak megfelelően lássuk az ugrás során kívánatos elemeket. Ezek a magasságmérő láthatósága, természetesen a kioldók valamint a leoldó zár láthatóssága, nyitás után a kupola ellenőrzése, a társak helyzetének ellenőrzése és végül a leszállás helyének megfelelő szintű megvilágítása biztonságos magasságból. Fentiekből jól látható, hogy minden kritérium megvalósuljon ahhoz több erős fényt kibocsátó lámpa kombinált használatára, lenne szükség. Azonban ha meg tudjuk oldani azt, hogy oda világítsunk, ahová nézünk, akkor egyetlen lámpa használatával megvalósul az összes feltétel. Ennek érdekében használjunk egy jó minőségű fejlámpát, amely megfelelően van rögzítve a sisakon és ellenáll a szabadesés, keltette légáramnak. Természetesen fent említett variációkon kívül még számos más megoldás is létezik. A lényeg, hogy a használt fényforrások biztosítsák a LÁTÁS és a LÁTHATÓSÁG követelményeit.

Vízi ugrás. Ennél az ugrásnál sajnos figyelmen kívül kell hagynunk az eddig kötelező és ajánlott felszerelésekről alkotott fogalmainkat, hiszen az ejtőernyőzésben használt felszerelések többnyire nem állnak ellent a víznek, úgy is fogalmazhatunk, hogy a vízben tönkre mennek. Tehát vízre történő ugráskor le kell róluk mondanunk. Vannak, azonban felszerelések, amikkel viszont ki kell egészítenünk. Kötelező felszerelés vízbe ugrásnál a mentőmellény. Célja: a test vízfelszínen való tartása. Többféle mentőmellény ismert. Csoportosíthatók a térfogat kitöltő anyag szerint. Így vannak levegővel töltött mentőmellények és szilárd bélésanyaggal töltött mellények. Mindkét típus alkalmazása megengedett. De a választott mellényen mindig győződjünk meg róla, hogy valamilyen hivatalos hatóság hitelesítette e.
Az ejtőernyőzés az utóbbi 10 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül. Sok újfajta feladat jelent meg a palettán melyek más és más speciális felszereléseket igényelnek. Szerencsére a gyártók alkalmazkodtak ezekhez a követelményekhez és a legtöbb kiegészítőt be, lehet szerezni a kereskedelmi forgalomból. Bármilyen feladatot hajtsunk is végre, bármilyen felszereléssel, tartsuk mindig szem előtt, hogy az adott felszerelés mindig csak a biztonságunkat szolgálja, és ne vegyünk fel olyat, ami ennek nem tesz eleget.

Megengedett felszerelések

SZEMÜVEG.  Nem kötelező felszerelés ugyan, de mégis ajánlott felszerelési tárgy. Célja: A szem védelme a kedvezőtlen külső hatásoktól. / erős légáramlat okozta könnyezés-látás csökkenés, repülő rovarok, bogarak egyéb szennyeződések elleni védelem/ a szemüveg biztosítson szabad kilátást a lehető legtöbb irányba, lehetőleg színtelen lencsét használjunk. Anyagát tekintve legyen rugalmas vékony plexi, ami nem törik szilánkosan. Legyen megoldott a szellőzése ez által a páramentesítése.

KESZTYŰ.  Nem kötelező felszerelés, de ajánlott. Hideg időjárásban testfelületeink különböző mértékben adják le a hőt. A fej és a lábfej után a kézfej az a felület, ahol a legnagyobb mértékű hő veszteséget szenvedjük el. Ha „túl” sokáig van kitéve kezünk sugárzó hidegnek, akkor azon túl, hogy kellemetlen hideg érzetünk támad, ami negatív hatással van a koncentráló képességünkre, de a kéz egy idő után funkcionális képességeit is kezdi elveszíteni. Kesztyűvel szemben támasztott követelmények: Nyújtson védelmet a külső fizikai hatások, valamint a hideg ellen, ugyanakkor semmiképpen ne akadályozza kezünket a szabad mozgásban, ne csökkentse annak fogás képességét. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a használni kívánt kesztyűben tudjuk, e működtetni az ejtőernyő kioldóit, leoldó zárait, egyéb kezelő szerveit. Ezt célszerű a földön „szárazon” begyakorolni.